Erve Pezie
 Multifunctionele locatie in een groene long van Almelo

HISTORIE

De Erve Pezie behoort tot de oudste boerderijen van Almelo. In oude geschriften wordt het jaar 1250 na Chr. als stichtingsdatum genoemd. Aanvankelijk was het een burcht, gebouwd door ridder Peize, die van het Groningse Peize naar het oosten van het land was getrokken en daar als leenheer van de Heer van Almelo fungeerde. Later is de burcht, met slotgracht, omgebouwd tot een hoeve.

In 1899 was het een boerderij met een wolfseind, losshoes, onderschoer, klompenmakerhuis en een Bentheimer put voor de watervoorziening. De fundamenten van de boerderij waren toen ook van Bentheimer steen. Deze dateerden van 1650. Bij de laatste verbouwing van Erve Pezie in het jaar 2001, waarbij zoveel mogelijk het karakter van de Twentse boerderij werd behouden, zijn nog gedeeltes van die fundamenten aangetroffen.

Het aardige is dat de familie, die nu op de Erve Pezie woont, in de verte verwant is aan de eerste bewoners van deze bijzondere plek.

Die historische betekenis van de boerderij en de fraaie ligging in het Almelose buitengebied dragen bij aan een speciale beleving.\ 
E-mailen
Bellen
Map